כאשר אנשים חיים הרבה יותר מבעבר, תדירות הנישואים מחדש גוברת, גם בשנים מאוחרות יותר. תופעה אחרונה זו מעלה שורה של סוגיות של תכנון עיזבון של דיני מבוגרים. מצד שני, אנחנו גם רואים בתדירות הולכת וגוברת את המשפחה המשולבת עם הילדים “שלו, שלה ושלהם”, ויוצרת עוד סט של מלכודות פוטנציאליות.
ניתן לפתור את רוב בעיות תכנון העיזבון הללו תוך התחשבות מצד הלקוחות ובהדרכה החמלה של עורך הדין לתכנון עיזבון.
הנה כמה מהנושאים המרכזיים והפתרונות הפוטנציאליים לתכנון נישואים שניים.
1. משך הנישואין השני (או השלישי) וכן מצבם הכלכלי היחסי של הצדדים. לאחרונה הגיעה אלינו לקוחה שבעלה חולה באלצהיימר מוקדם. ה-IRA שלו כינה את ילדיו כמוטבים לפני שנים רבות. בני הזוג נשואים כעת שלושים וחמש שנים והאישה תישאר חסרת כל ללא ה-IRA של בעלה. אני מקווה שלבעל יש את היכולת להבין את המצב ולעשות שינוי. אפשרות אחת: הבעל רשאי להשאיר את ה-IRA שלו לאשתו בתנאי שהיא תכנה את ילדיו כמוטבים במותה.
2. מניסיוננו, יש להקדיש מחשבה רבה למה יקבלו ילדי הנישואין הראשונים במידה והורה שלהם יהיה הראשון מבני הזוג למות. בהסתכלות על העניין מנקודת מבטם של היורשים, נוכל לא פעם לתת עזבון מוחלט של חלק מהעיזבון, או למנות אותם כמוטבים בפוליסת ביטוח, כדי שירגישו אהובים ומטופלים על ידי הוריהם ולא ירד לעמדת נחיתות. זה חשוב במיוחד אם ההורה התחתן עם בן זוג צעיר בהרבה. מיותר לציין שזה גם ישפיע מאוד על מערכת היחסים העתידית שלהם עם ההורה החורג שנותר בחיים. חוסר מחשבה הוא שתחום זה לבדו הוביל לחיים של פגיעה וייסורים עבור ילדים רבים להורים נשוי מחדש.
3. השימוש בנאמנויות הוא לרוב כלי חיוני שבו בן הזוג הנותר בחיים צריך את רוב הנכסים המשולבים כדי להתקיים. כאן, השאלה הופכת להיות כיצד להבטיח שילדיו של בן הזוג שנפטר יקבלו את חלקם ההוגן עם פטירת בן הזוג הנותר בחיים. בדרך כלל, אנו מקימים נאמנות אחת אם העיזבון אינו חייב במסי עיזבון, או שתי נאמנויות במידת הצורך כדי להפחית או לבטל את מיסי העיזבון, ולהפוך את שני בני הזוג לנאמנים שותפים לנאמנויות. הנאמנויות מעניקות חלוקה שווה בין משפחותיו ובין משפחותיה לאחר המוות השני. מה מונע מבן הזוג שנותר בחיים לפשוט על האמון ולתת הכל לילדיו שלו? ככלל, אנו ממליצים על שותף-נאמן מקצועי לשרת עם בן הזוג הנותר בחיים, על מנת למנוע התרחשות זו.
4. על מתכנן העיזבון לשקול כל הסכם ממון וכן התחייבויות כלפי ילדים הנובעות מגזר דין גירושין. ייתכן שיהיה צורך לשנות את אלה לאחר מספר שנים כדי לשקף את המצב הנוכחי שאולי השתנה מאוד. כך למשל, לאחר שנים רבות ירצה אחד מבני הזוג להעניק זכויות חיים בבית הזוגי לאחר, במידה והוא הניצול, דבר האסור במפורש בהסכם הממון שנערך שנים רבות קודם לכן.
5. חובות טיפול לטווח ארוך הוכחו כמפחידות על זוגות רבים בהמשך החיים. גם הסכם ממון הקובע כי נכסי בני הזוג נפרדים וכי אין להם התחייבויות כספיות זה לזה אינו מחייב כלפי מדיקייד. Medicaid מחשיבה את הנכסים המשולבים של בני הזוג הנשואים כזמינים לטיפול בבן הזוג החולה, ללא קשר לשמו של מי הם נמצאים. לפיכך, הצורך, הסכום והזמינות של ביטוח סיעודי הם לעתים קרובות גורם שיש לקחת בחשבון. נישואים שניים.
6. עבור זוגות עשירים יותר, ייתכן שאחד מבני הזוג ירצה לדאוג לבת זוגו הפחות טוב במשך כל חייהם, אך לאחר מכן יחזירו את הכספים הלא נוצלים למשפחתם הביולוגית. כאן ניתן להקים נאמנות QTIP (Qualified Terminable Interest in Property) עבור בן הזוג שנותר בחיים, אשר (א) תספק הכנסה לכל החיים, (ב) תעכב, תפחית או תבטל את מיסי העיזבון, ו-(ג) תגן על הירושה עבור ילדיו של בן הזוג המנוח.
כפי שאתה יכול לראות, עם מעט התחשבות מצידך ועזרתו של עורך דין מנוסה לתכנון עיזבון קשישים, שנאסף לעתים קרובות ממאות מקרים, לזוגות נישואין שניים יש את היכולת “לעשות את הדבר הנכון” עבור כל הנוגעים בדבר.